ICT

Je huis brandveiliger maken

Gepubliceerd op: 08-09-2022

Woningbranden zijn een erg naar verschijnsel. Mensen raken al hun bezit kwijt en als ze echt enorme pech hebben zelfs geliefde familie of huisdieren. Het is daarom erg belangrijk om zo veel mogelijk te doen om je huis brand veilig te maken. Hiervoor zijn een aantal stappen te ondernemen.

Schoorsteen vegen

Een belangrijke is het vegen van de schoorsteen. Een oorzaak voor vele branden is een niet goed geveegde schoorsteen. Als je stookt in je open haard dan komt er wat roet vrij. Het roet stijgt op en komt in de schoorsteen terecht. Hier zal het vervolgens aan koeken aan de binnenkant en naarmate dat meer gebeurt, komt er een steeds hoger risico op brand. Het roet dat een laagje vormt is namelijk erg brandbaar. Hierom is het belangrijk om regelmatig de schoorsteen te laten vegen, om zo te voorkomen dat er brand uit kan breken. Hiervoor kan je een schoorsteen veger bijvoorbeeld jaarlijks laten langs komen. Hij neemt dan de schoorsteen bezem mee en haalt alle roet weg. Ook zal hij eventuele opstoppingen van de schoorsteen, zoals vogelnestjes weg kunnen halen, zodat de doorstroming van de lucht goed blijft en er dus een zo volledig mogelijke verbranding plaats kan vinden in de kachel.

Elektronica 

Goed onderhoud van elektronica is ook belangrijk. Als je niet uitkijkt met elektriciteit, dan kan je kortsluiting krijgen en dat is iets dat kan leiden tot brand. Onder andere iets dat kan helpen is je stoppenkast vervangen. Hoewel dit niet in elk huis uit zal maken, kan je groepenkast vervangen zeker een goed idee zijn als deze sterk verouderd is. Een verouderde groepenkast is goed te herkennen. Deze heeft altijd groene schakelaars, zekeringen die al erg oud zijn, waardoor deze niet meer goed functioneren en vaak ook geen hoofdschakelaar. 

Kaarsen

Verder is het goed om voorzichtig te zijn met kaarsen. Hoewel de meeste mensen niet veel kaarsen meer gebruiken, is het toch iets dat mensen vaak voor sfeer nog gebruiken. Let op bij het gebruiken van kaarsen dat je ze niet ergens zet waar je ze makkelijk om gooit, maar ook dat je ze niet dicht bij een gordijn zet. Gordijnen zijn van stof en kunnen hierdoor vaak makkelijk vlam vatten. 

Dit zijn slechts enkele stappen die je kan ondernemen in het tegen gaan van een brand in je woning, maar natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te doen om jezelf en je gezin te beschermen tegen brand.