Een computer is soms best een lastig apparaat. Doordat er zoveel functies zijn, kan het bijvoorbeeld vrij lang duren voordat je op de juiste plek beland bent. Veel mensen raken gefrustreerd wanneer zij een bepaalde optie niet kunnen vinden. Ettelijke muisklikken verder wordt dan ook maar besloten om de computer af te sluiten. Maar ja, in dat geval is het probleem natuurlijk nog steeds niet opgelost. Wanneer jij de volgende keer je computer weer opstart, loop je mogelijk opnieuw tegen hetzelfde probleem aan. Wist je dat er vaak ook een vrij makkelijke manier is om een oplossing te vinden? Met behulp van sneltoetsen kun je namelijk snel bepaalde handelingen verrichten. Probleem is alleen dat veel mensen niet bekend zijn met deze sneltoetsen. Geldt dit ook voor jou? Hieronder lichten we een aantal veelgebruikte sneltoetsen uit. Zo wordt het gebruik van jouw computer een stuk makkelijker.

Kopiëren, knippen en plakken
Gebruik jij nog telkens je muis om in een tekstverwerkingsprogramma teksten te kopiëren, knippen of plakken? Dat is de meest omslachtige manier. Je kunt hier namelijk ook sneltoetsen voor gebruiken. Om deze toetsen effectief te gebruiken, selecteer je eerst de betreffende tekst met je muis. Ook kun je ‘Ctrl + A’ gebruiken, wanneer je alle tekst wilt selecteren. Wil je de tekst kopiëren? Dat doe je met de toetsencombinatie ‘Ctrl + C’. Wanneer je de tekst wilt knippen druk je op de toetsen ‘Ctrl + X’. Om tekst toe te voegen aan het document – plakken – gebruik jij de toetsen ‘Ctrl + V’.

Scrollen door verschillende programma’s
De meeste mensen hebben meerdere programma’s tegelijkertijd geopend wanneer zij hun computer gebruiken. Met behulp van de muis kun jij vervolgens steeds een ander programma selecteren. Dit kost vaak behoorlijk veel tijd. Dit is zeker het geval wanneer jij telkens stukjes moet lezen en er vervolgens weer wat over wilt typen. Er is een manier om dit veel sneller te doen. Hoe? Met behulp van de toetsencombinatie ‘Alt + Tab’. Zo zie je direct welke verschillende schermen er allemaal open staan. Door de Alt-knop ingedrukt te houden en de Tab-knop telkens in te drukken, kun jij eenvoudig switchen van scherm. Zo navigeer jij een stuk sneller door de openstaande programma’s heen.

Navigeer door verschillende internetpagina’s
Een computer wordt veelal gebruikt om dingen op te zoeken of te bekijken op het internet. Zoek jij meerdere dingen of meer informatie? Grote kans dan dat je een groot aantal tabbladen open hebt staan. Gebruik jij de muis om telkens van tabblad te wisselen? Dan kost dit je onnodig veel tijd. Waarom? Omdat je ook met behulp van je toetsenbord kunt navigeren door de verschillende tabbladen. Heb jij verschillende tabbladen openstaan? Druk dan maar eens op de toetsen ‘Ctrl + Tab’. Hierdoor spring het scherm telkens naar het naastgelegen tabblad.

Open meerdere schermen naast elkaar
Heb jij niet de beschikking over een tweede beeldscherm maar wil je toch twee programma’s naast elkaar openen? Dan kun je de vensters verkleinen door een zijkant met de muis te verslepen. Wist je echter dat hier ook een veel sneller optie voor is? Druk de ‘Windows’-toets maar eens tegelijkertijd met het pijltje naar links of rechts in. Het geopende scherm springt vervolgens naar de rechter- of linkerkant. Het is zelfs mogelijk om vier verschillende schermen op slechts één scherm te weergeven. Probeer maar eens wat uit met de pijltjestoetsen. Grote kans dat deze sneltoetscombinatie jouw werk op de computer vergemakkelijkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *